3 boyutlu suni organ ile donör sıkıntısı son bulacak..

3 boyutlu suni organ ile donör sıkıntısı son bulacak..

“3D Bioprinting” yani 3 boyutlu biyoprinter ile suni organ, kemik ve doku geliştirilerek donör sıkıntılarına son verilmesi hedeflenmekte. Projenin başarıya ulaşması halinde organ nakli bekleyen kişiden alınan kök hücreler çoğaltılacak ve 3 boyutlu biyoprinter vasıtası ile kişinin bünyesine uyumlu organ, doku ve kemikler üretilecek.   Kök hücrenin nakil bekleyen hastadan alınması sayesinde ise vücudun organı reddetme olasılığı azaltılacak.

Şu an itibarı ile dünyada her ay yüzlerce insan doku nakli beklerken hayatını kaybetmekte. 3 boyutlu biyoprinter teknolojisi ile hastaların hayatlarını kaybetme sıklığının da önüne geçilmesi hedeflenmekte.

 3 boyutlu suni organ naklinin ilk basamağında hastadan alınan kök hücreler özel laboratuvar ortamında geliştirilecek ve çoğaltılacak. Daha sonra elde edilen hücre yığını 3 boyutlu biyoprinter sisteminin ham maddesini oluşturacak ve bu printer ile şahsın kayıp organ, kemik ya da dokusunun birebir aynısı modellenecek ve sonrasında organ nakli gerçekleştirilecek.

3 boyutlu organ

Uzman bilim insanlarının yıllardın yaptıkları çalışmalar bu hayalin gerçekleşebileceği yönünde. Son araştırmalar ile bilim insanları bu yıl ilk defa çalışan bir 3 boyutlu karaciğer ile küçük bir kalp geliştirmeyi başardılar. Şu anda ekibin elinde çalışır durumda 3 boyutlu baskısı alınmış cilt, kıkırdak, kemik, bezler ve mini bir beyin var.

Uzmanların belirttiğine göre maalesef böbrek, kalp, ciğer gibi büyüme potansiyeli olan organların baskısını yapabilecek baskı teknolojisinin geliştirilmesi ile ilgili sıkıntılar mevcut. Ayrıca oluşturulan modellerin geliştirilmesi, denenmesi ve etik kurul izinlerinin alınabilmesi için hem zamana hem de paraya ihtiyaç var.

En büyük engellerden birisi ise modeli oluşturulacak organın yüzde yüz doğrulukta aynı şekilde çalışan, aynı fonksiyonlara sahip ve aynı teknik detaylara sahip sayısal algoritmasının, bir başka deyişle dijital modelinin oluşturulması. Öyle ki dijital model oluşturulmadan 3 boyutlu çıktısının alınmasının da bir anlamı yok.

Çalışmaların nihai hedefine ulaşabilmesi için Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), 3 boyutlu biyoprinter teknolojinini geliştirilmesine katkı sağlayabilecek katılımcıların mevcut çalışmaları görebilmeleri ve ar-ge çalışmaları yapabilmeleri için açık kaynak erişimli bir sistemi kurmuş durumda. Kaynaklar üzerinde çalışacak farklı grupların katkıları ve zaman içerisinde daha düşük maliyetli 3 boyutlu teknoloji kaynakları ile kısa süre içerisinde arzulanan 3 boyutlu biyoprinter teknolojine sahip olunması hedefleniyor. Öyle görünüyor ki bilim insanları yakın gelecekte donör bekleme derdine bir son verecek ve hastalar 3 boyutlu biyoprinter ürünü organ nakli ile tanışacaklar.

Kaynak: Futurism
https://futurism.com/organs-on-demand-bioprinting-will-be-the-answer-to-donor-shortages

Adli Bilimler Net

Adli Bilimler Net Ekibi

You may also like...

Bir cevap yazın

error: