Siber Savaş ve İran’ın Türkiye’ye Olası Siber Saldırıları

Siber Savaş ve İran’ın Türkiye’ye Olası Siber Saldırıları

Totaliter hükümetler çağdaş medeniyetin refah yönünde elde ettikleri başarıları tarih boyu kendi tekelci zihniyetleri doğrultusunda kullanmışlardır. Bu hükümetler halka ve demokrasiye güvensizlik ilkesinden yola çıkarak güncel bilim ve beşeriyetin medeniyet sahasında ulaştığı en son başarıları yaşam refahı artışı yerine savunma mekanizmlerin güçlendirmesinde hayata geçiriyorlar.

Totaliter hükümetlerin bugünkü örnekleri olan Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey Kore ve İran’a baktığımızda ileri bilim ve teknolojiye bakış açıları ortak bir zihniyetin ürünüdür. Bu hükümetler, sınırları içinde yaşayan insanları uluslararası standartlardan uzak bir yaşama mahkûm ettiği halde dünya kamuoyuna ülkenin teknolojik alanda geliştiğini empoze etmeye çalışır.

İran örneğinde, ekonomik veriler halkın düşük bir refah oranına sahip olduğunu göstermesin karşın tekelci yönetim siyasi çıkarlar uğruna nükleer ve teknoloji alanlarda haddini aşacak yatırımlara girişmiştir. Bu yatırımların tek bir hedefi vardır: Saldırgan siyasetle kendini uluslararası camiaya bir tehdit göstermek ve bu tehlike duygusundan doğan psikoloji neticesinde diğer ülkelerle siyasi alış verişlerde bulunmak.

Bu amaçla İran yönetiminin kullandığı yeni yöntem siber savaş olmuştur. Yeni bir emniyeti ve stratejik savaş türü olarak nitelendirilen siber savaş, insan hayatının giderek internete bağlılık artışıyla önem kazanmıştır.

Bugün siber savaş ve siber saldırılar sayesinde diğer ülkelerin temel tesislerini yok etme çabaları ağır ve radardan kaça bilecek pahalı uçaklar yerine aynı amaca ulaşma imkânı veren siber savaşla gerçekleşmektedir. Sadece bir bilgisayar ile gerçekleştirilen bu yöntem çeşitli sonuçları itibarı ile bakıldığında avantajlı bir yatırımdır.  Bu yöntem için yalnızca bir bilgisayar, bir internet bağlantısı ve iyi bir bilişim uzmanı yeterli olabilmektedir.

“Washington Post” gazetesinde yer alan analize göre son dönemlerde İran siber gücünü artırma çabalarında hız kazanmıştır. Gazeteye göre İran şirketleri son 15 ay zarfında bir milyonu aşkın İP adresi almışlar. İran’da halka sunulan internet hızı düşük olmasına rağmen 4G ye geçilmiştir.

İran’ın siber konusundaki girişimleri yeni bir olay değil fakat son iki yıldaki çalışmalar hızlı bir şekilde artmaktadır. İran’ın ilk defa açık şekilde siber savaşa girdiği NASA web sitesini çökertmesiyle anlaşıldı. NASA web sitesi İran İstihbaratı tarafından eğitilmiş Aşiyane ekibi tarafından çökertildi ve bu olaya İran basınında geniş yer verildi.

İran gazeteleri ve dergileri bu grup üyeleri ile röportaj yaptı ve hemen ardından uluslararası mahkemeler bu grubun müdürü Behruz Kameliyanı kırmızı listeye aldı ve Amerika ve Avrupa’ya girişini yasakladılar. Bu yasaklamadan sonra Behruz Kameliyan ve ekibi İran’ın bütün şehirlerinde siber savaş kursları açtı ve bini aşkın öğrenci eğitilerek hemen bu alanda işe başladılar.

Bu gurubun hala eğitim kursları İran içinde devam etmektedir ve amaçları İranlı gençlerden bir siber ordusu oluşturmaktır. Bazı uzmanlara göre Türkiye sistemleri daima İran hack uzmanları tarafından hedef alınmıştır. Siyasi nedenlerden daha ziyade Türkiye elektronik sistemlerinin niceliği bu girişmelere neden olarak gösteriliyor. Türkiye NATO üyesi bir ülkedir. Bu sebepten Türkiye sistemleri ve Avrupa Birliği ile Amerika sistemleri arasından teknik benzerliği vardır. Bundan dolayı İranlı hack uzmanları saldırılarını ilk önce Türkiye sistemleri üzerinde deneyip daha sonra Batı sistemlerine yöneliyorlar. Ayrıca bir diğer önemli neden saldırı girişimlerini gizlemek olmuştur.

Uluslararası yasalarda hack girişimleri yasaklanmıştır. İddialara göre İranlı hack uzmanları bu yasalardan kaçmak sebebi ile ilk önce Türkiye serverlarına girmeğe çalışıp oradan saldırılarını gerçekleştirmeğe çalışıyorlar. Bu vasıtayla birçok uluslararası yasa çiğnenmiş olur. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu İran iç yasalarıdır. İran iç yasalarına göre hack girişimleri yasaktır. Fakat yasak olmasına rağmen İran iktidarı tarafından gerçekleşen siber saldırılar büyük coşkuyla medyaya taşınmakta, aksine İran aleyhine yapılan girişimler ise ağır biçimde cezalandırılmaktadır.

Kaynak: Araz News
http://araznews.org/tr/?p=497

Adli Bilimler Net

Adli Bilimler Net Ekibi

You may also like...

Bir cevap yazın

error: