Adli Psikoloji Günleri’nin Ardından..

Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve Adli Bilimciler Derneği Adli Psikoloji Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Adli Psikoloji Günleri’ sempozyumu 21-22 Mart 2014 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi 50. Yıl Amfisinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Psikolojinin kuramsal ve pratik bilgisinin yasaların uygulanmasında ve adaletin sağlanmasında kullanılması amacıyla geliştirilmiş bir uzmanlık alanı olan Adli Psikoloji, 1950’li yıllardan beri Avrupa’da ve ABD’de karşılığı bulunan ancak ülkemizde akademik olarak dahi kendisine yeni yeni yer bulan bir alandır. Adli psikoloji, adli bilimler, psikiyatri, güvenlik ve hukuk alanlarıyla temas ve işbirliği halinde bir uygulama alanıdır.

Adli bilimlerin genelinde olduğu gibi adli psikoloji de multi-disipliner çalışmayı gerektirmektedir. Psikologlar, psikiyatristler, sosyal bilim alanında çalışan akademisyenler, kolluk mensupları, hukukçular gibi geniş bir yelpazeden ‘Adli Psikoloji Günleri’ sempozyuma katılımın olması da bu hususu doğrular nitelikteydi.

Adli psikoloji alanında ilklerden biri olan sempozyumda ceza sorumluluğu, suç ve suçlu profili, cinsel suçlar, madde bağımlılığı, çocuk istismarı, töre cinayetleri, trafik suçları, psikolojik otopsi, uyku psikolojisi gibi ilgi çekici konulara yer verildi. Oturumlarda doyurucu bilgi akışının yanında soru-cevap kısmında ufuk açıcı tartışmalar konuların daha iyi anlaşılmasını sağladı.

 Sempozyumda birçok konuşmacı ve katılımcı adli psikoloji konusunun teorikte ve pratikte yeterince ilgi görmediğini ifade etti. Bu hususta, başta psikoloji bölümleri olmak üzere ilgili lisans bölümlerinde adli psikoloji konusuna daha fazla yer verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Lisansüstü eğitimde de bu bölümün yeterince yaygın olmadığı ancak bu alanda yetişecek uzmanların artması ile birlikte bu sorunun aşılabileceği ifade edildi.

‘Adli Psikoloji Günleri’ işte bu eksikliğin giderilmesine yönelik önemli bir girişim olma özelliğine sahiptir. Bu disiplinin gelişmesine yönelik çok önemli bir adım mahiyetinde olan bu güzel organizasyona emek veren başta Prof. Dr. Hamit Hancı, Prof. Dr. Gürol Cantürk ve Psik. Kemal ÖZKUL olmak üzere bütün düzenleme kuruluna, Adli Psikoloji Komisyonun değerli üyelerine ve tüm konuşmacılara teşekkür ediyor ve bir sonraki organizasyonu merakla bekliyoruz.

Adli Bilimler Net

Adli Bilimler Net Ekibi

You may also like...

Bir cevap yazın

error: